Pături izolante fonic: ce te ajuta cu adevarat


paturi izolante fonic

Atunci cand vorbim despre izolare fonica, materialele utilizate pot fi uneori inselatoare. Singura metoda prin care poti realiza o izolare fonica eficienta este atunci cand se cheltuie o suma importanta de bani.

In unele situatii, cea mai potrivita descriere relationata cu izolarea fonica este aceea de blocare sau amortizare a ecoului. Desi este foarte dificil sa blochezi sunetele, exista numeroase tehnici care sunt eficiente si accesibile de amortizare a acestora.

Una dintre aceste metode o reprezinta utilizarea păturilor izolante fonic.

In cele ce urmeaza voi detalia despre aceste pături izolante fonic, astfel incat sa te convingi daca sunt utile cu adevarat.Sunt cu adevarat păturile izolante fonic utile?

DA! Atunci cand vine vorba de amortizarea zgomotelor, păturile izolante fonic chiar functioneaza!

Insa sa nu te astepti sa blocheze sunetul 100%, deoarece vei fi dezamagit de rezultat.

Aceste pături sunt confectionate din materiale speciale care se comporta ca si un material absorbant de sunete, grosimea păturii fiind cheia succesului.


Cand trebuie sa folosesti pături izolante fonic?


Sunt anumite situatii in care utilizarea unei astfel de pături poate avea efect benefic, deoarece minimizeaza cantitatea sunetelor care patrund in casa sau in spatiul de lucru.

Aceste paturi izolante fonic sunt potrivite pentru incaperile in care nu este multa mobila dar multe suprafete dure. Atunci cand sunetul se propaga din fereastra catre pereti si tavan, si se produce ecoul, sunetele sunt percepute mult mai intens.

Suprapunerea unei pături izolante fonic peste macar una dintre aceste suprafete dure, aceasta va actiona ca o bariera in calea sunetelor. Va duce la incetinirea sunetelor, nefiind capabile sa se propage sau sa produca ecoul.


Păturile izolante fonic pot fi utilizate pentru:

- usi;
- ferestre;
- pereti;
- podele;
- tavan;
- in jurul aparatelor din:
- dormitoare, bai, camere fara mult mobilier, in camera in care se afla masina de spalat rufe si uscatorul, garaj, in studioul de inregistraresau in spatii industriale in care se gaseste aparatura ce produce zgomote puternice.

Cea mai buna metoda dar si eficienta de izolare fonica implica anumite constructii.

Atunci cand te afli intr-o situatie in care nu poti aduce anumite modificari spatiului, precum unul inchiriat, izolarea fonica prin intermediul păturilor izolnate fonic reprezinta o alternativa. Acestea nu vor bloca 100% sunetele, dar il vor absorbi intr-o proportie de 30-80%.


Cum sa alegi o pătura izolanta de buna calitate?


Inainte de a cumpara o patura izolanta fonic, trebuie sa stii din ce este alcatuita. Materialul exterior este de obicei o tesatura, un material permeabil acustic.

Acest lucru inseamna in principiu ca sunetul poate sa treaca prin stratul exterior si ajunge la stratul interior unde va fi absorbit. Atunci cand vine vorba de tasatura, cuvantul cel mai potrivit pentru a o descrie este respirabil.


Tipul de material.


Acesti termeni sunt cu siguranta relativi, un material respirabil poate fi unul acustic transparent. Poti verifica daca un material este respirabil doar sufland prin acesta. Daca simti ca aerul trece prin material, inseamna ca este atat respirabil cat si permeabil acustic.

Stratul interior este acel strat care absoarbe si amortizeaza zgomotul. Acesta este fabricat dintr-un material dens, precum fibra de sticla, bumbac reciclabil, celuloza sau vata minerala.

Acest material este opusul celui permeabil acustic. Sunetele nu se propaga prin aceste materiale, fiind captate in interiorul acestuia.

Un alt element care face parte din constructia unei paturi izolante fonic il reprezinta elementul de atasare. Acesta nu intervine in procesul de captare a sunetelor, facilitand insa procesul de agatare al păturilor.


Gama de preturi.

Păturile izolante fonic se gasesc intr-o gama variata de preturi, cea mai scumpa este cea care este confectionata din cel mai gros material.

Panoul din fibra de sticla cu doua fete este cel mai bun exemplu, are o grosime de doi cm si se bazeaza pe fibra de sticla pentru a capta sunetele. Unul dintre cele mai bune materiale utilizate pentru catarea sunetelor il reprezinta fibra de sticla.


Optiunea cea mai accesibila: 
păturile in miscare.

Daca nu detii un buget foarte mare, iti sugerez as investesti in păturile in miscare decat intr-una special creata petru izolarea fonica.

Ca si bonus, acestea sunt mult mai ieftine, unele dintre ele avand sisteme de agatare. Păturile in miscare sunt mult mai putin eficiente in amortizarea zgomotelor fata de cele special create pentru izolare fonica, insa vor absorbi o buna cantitate de zgomote.

Cu cat este mai groasa pătura in miscare cu atat este mai eficienta. Un exemplu dea stfel de pătura este US Cargo Control Moving Blanket care detine si un sistem de prindere. Are dimensiunile de 72 x 80 cm fiind nevoit sa cumperi mai multe bucati.

Motivul pentru care acest tip de pătura este eficienta in blocarea anumitor sunete il reprezinta grosimea sa. Este confectionata din bumbac sau poliester, are zusaturi in zig-zag acre sunt eficiente in captarea sunetelor.

La acest pret, sa nu te astepti sa capteze in totalitate sunetele, dar fac o mare diferenta in ceea ce priveste amortizarea acestora.


Concluzii.

Alegerea unei metode prin care poti amortiza sau bloca in totalitate sunetele poate fi uneori dificila, mai ales daca vorbim despre cele mai trainice metode.

Izolarea fonica poate fi de mare ajutor mai ales in cazul muzicienilor, celor care lucreaza de acasa sau celor care trebuie sa participe la anumite apeluri telefonice, fiind de mare ajutor macar unuia dintre acestia.

Atunci cand nu vrei sa investesti o suma mare de bani sau nu vrei sa aduci modificari spatiului, o pătura izolanta fonic reprezinta cea mai buna metoda pentru amortizarea zgomotelor.

Păturile izolante fonic sunt accesibile ca si pret si functioneaza ca si materiale ce absorb sunetele, acestea fiind amortizate pana la un anumit nivel.

O pătura izolanta fonic funtioneaza cu adevarat? Raspunsul este DA, dar trebuie sa iei in considerare ca acestea nu blocheaza in totalitate sunetele ci doar le amortizeaza.

Pături izolante fonic: ce te ajuta cu adevarat Pături izolante fonic: ce te ajuta cu adevarat Reviewed by Andrei on februarie 18, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.