Cum poti reduce zgomotul rutier dintr-o masina


izolare fonica masina


Este destul de dificil de purtat o conversatie intr-o masina zgomotoasa. Unele vehicule fiind mai bune ca altele, de exemplu o masina Tesla este extrem de silentioasa datorita motorului electric, spre deosebire de Jeep si camionete care sunt foarte zgomotoase.

In acest articol sunt prezentate diverse metode prin care poti reduce semnificativ zgomotul dintr-o masina, plimbarile devenind mult mai placute.Principala metoda de reducere a zgomotului rutier.


Cea mai buna metoda de a reduce zgomotul rutier este, de departe, cea mai ieftina si simpla din cate exista, si anume Dynamat. Aceasta reprezinta un scut realizat din spuma acustica ce se pune sub covorasele de la picioarele locurilor din fata, care absorb sunetele care provin de la roti.

Din pacate, aceasta metoda este una destul de scumpa, o alternativa fiind scuturile din spuma acustica dar la un pret mai ieftin.

Instalarea acestor scuturi dureaza in jur de o ora si nu necesita cunostinte speciale. Trebuie doar sa scoti covorasele din fata, aplici scutul din spuma acustica si treaba este terminata. Scutul are o parte adeziva astfel incat nu necesita utilizarea unui adeziv.

Amortizarea sunetelor din masina depind in principiu de cat de zgomotoasa este masina inaintea instalarii scuturilor si de cat de multa suprafata vrei sa acoperi cu spuma acustica. Dupa ce ai terminat de izolat fonic partea din fata, poti continua sa acoperi cu spuma acustica portbagajul, deoarece si acesta produce un zgomot extrem de puternic. Daca scaunele sunt extinse catre spatele masinii, aplicarea spumei nu va face o mare diferenta in amortizarea sunetelor.Izolarea fonica a masinii prin intermediul izolatiei reflectorizante.
izolatie reflectorizanta

Daca ai o problema cu zgomotul produs de masina ta in timpul mersului sau daca ai probleme legate de caldura care vine din podeaua masinii, atunci iti recomand sa iei in considerare adaugarea sub spuma a unei izolatii reflectorizante.

Izolatia reflectorizanta va bloca 98 % din caldura provenita de la podeaua masinii, izoland astfel si sunetele.

Toate comentariile pe care le-am citit legate de aceasta izolatie reflectorizanta sunt pozitive, avand o contributie importanta si in izolarea fonica a masinii.

Acelasi lucru se poate realiza si la nivelul centurii de siguranta. Trebuie doar sa cumperi banda adeziva pe care sa o lipesti de podeaua masinii, apoi aplici izolatia reflectorizanta. In acest fel, ,asina ta va deveni mult mai silentioasa.In ce parte a masinii trebuiesc aplicate produsele de amortizare a zgomotelor?


Cel mai potrivit loc unde poti amplasa materiale care amortizeza zgomotele il reprezinta pe podeaua care corespund celor doua locuri din fata. Acest lucru blocheaza patrunderea zgomotelor provenite de la cauciucuri.

De asemenea, panourile acustice reprezinta o buna solutie deoarece acestea actioneaza ca o diafragma imensa care face ca sunetul soselei si cel produs de cauciucuri sa se propage in masina. Imagineaza-ti telefonul pe care asculti o melodie si in masina este liniste, apoi pune-l in suportul de pe usa si vei observa ca sunetul este amplificat. 

Al doilea cel mai potrivit loc unde poti amplasa aceste panouri acustice il reprezinta partea din spate ce acopera anvelopele. Daca ai o masina tip Jeep atunci amplasarea acestor panouri este obligatorie.

Al treilea loc este sub covorasele locurilor din spate ale masinii tale.

Ultimul loc in care trebuie sa pui aceste panouri acustice, daca vrei cu adevarat sa obtii o izolare fonica completa a masinii tale il reprezinta portierele acesteia. Portierele unui Jeep sunt foarte subtiri, aceste panouri acustice vor face o treaba importanta in amortizarea zgomotelor. Acest ultim pas este cel mai dificil deoarece necesita indepartarea tapiteriei portierelor, amplasarea panourilor si punerea la loc a tapiteriei.Cum poti obtine cea mai buna izolare fonica a masinii tale?


Imagineaza-ti ca incerci sa iti izolezi fonic fereastra, daca cineva ar vorbi cu tine dinafara casei, maroritatea sunetelor ar fi blocate. Lucrurile stau altfel daca fereastra are o crapatura, deoarece in acest caz sunetele patrund ca si cum persoana ar vorbi din interiorul casei.

Cel mai important lucru atunci cand iti izolezi fonic masina este cel sa nu lasi niciun orificiu neizolat prin care ar putea patrunde zgomotul in interior. Trebuie sa acoperi intreaga suprafata a masinii, chiar si partea laterala. In acest scop poti utiliza banda izolatoare.La ce nivel de izolare fonica trebuie sa te astepti?


Doar prin utilizarea spumei acustice se obtine o reducere de 40 % a zgomotului in majoritatea vehiculelor. Cu cat este mai zgomotoasa masina la inceput, cu atat mai simplu este de observat imbunatatirea.

Vehiculele mai vechi au podele mai putin izolante, si vei observa o imbunatatire imensa mai ales daca o conduci de multi ani. Daca masina este mai noua si doresti o imbunatatire a sunetului de 15-20 %, poti obtine acest lucru foarte usor cu panourile acustice. 

Ti-as recomanda sa asculti o melodie la volum mare si sa conduci cu o viteza constanta, apoi iti faci izolarea fonica a masinii si repeti acelasi lucru, dar cu AC/ caldura oprita. Sunt curios sa stiu ce consum iti arata, astept comentariile voastre in legatura cu acest experiment.
Cum poti reduce zgomotul rutier dintr-o masina Cum poti reduce zgomotul rutier dintr-o masina Reviewed by Andrei on februarie 19, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.